Klaster organske poljoprivrede SemberijaOrganic - Arhiva

 

ODRŽAN SEMINAR NA SLOBOMIR P UNIVERZITETU ''BOLESTI PČELA I PRIPREMA ZA IZIMLJAVANJE PČELA''

U organizaciji Klastera organske poljoprivrede ''SemberijaOrganic'', 3. februara je u prostorijama Slobomir P Univerziteta u Slobomiru održan seminar na temu ''Bolesti pčela i priprema za izimljavanje pčela''. opširnije

OBAVLJENE KONSULTACIJE SA PČELARIMA I ORGANSKIM PROIZVOĐAČIMA

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske razgovarali su 18. januara 2018. godine sa predstavnicima Saveza udruženja pčelara Republike Srpske i Udruženja organskih proizvođača Republike Srpske. Razgovor je obavljen u sklopu konsultacija sa partnerskim organizacijama i udruženjima oko izrade Pravilnika o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela za 2018. godinu.

Preuzeto sa web sajta: www.vladars.net.

POZIV NA SEMINAR O PČELARSTVU

Klaster „SEMBERIJAORGANIC“ iz Bijeljine, organizuje jednodnevni seminar-radionicu pod nazivom „BOLESTI PČELA I PRIPREMA ZA IZIMLJAVANJE PČELA“. Seminar će se održati u prostorijama Klastera u subotu 3. februara 2018. godine, od 11,00 do 13,00 sati. Pohađanje seminara i literatura na CD-u su besplatni. Predavači su profesori sa Fakulteta veterinarske medicine iz Beograda. opširnije

ODRŽANA SKUPŠTINA KLASTERA

U prostorijama Klastera organske poljoprivrede „Semberijaorganic“, u Bijeljini, u subotu 23. decembra 2017.godine, održana je Druga redovna sjednica Skupštine Klastera. Sjednica je održana na inicijativu Upravnog odbora Klastera koji je, saglasno odredbama Statuta Klastera, predložio sledeće tačke dnevnog reda: opširnije

POTPISAN SPORAZUM SA SELENČOM

Potpisan je sporazum o saradnji između COP Selenča i klastera „Semberijaorganic“ Bijeljina. opširnije

SEMBERIJA DOBILA SVOJU PRVU „KUPUSIJADU“

Tradicija održavanja Mitrovdanskog vašara obnovljena je ove godine u Bijeljini, u organizaciji Akcionarskog društva „Grad“. U okviru manifestacije svoje proizvode predstavilo je više od 40 izlagača. Glavni proizvodi, koji su posebno zaokupirali pažnju posjetilaca, bio je Semberski (Bijeljinski) kupus. Bila je to istovremeno i manifestacija narodnog stvaralaštva ovog kraja. opširnije

POZIV NA RADIONICU: MALI LANCI VRIJEDNOSTI U TURIZMU: EDUKACIJA, ORGANIZACIJA I PROMOCIJA

Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u okviru Projekta “Ruralni razvoj kroz integrisano upravljanje šumskim i vodnim resursima u jugoistočnoj Evropi: Perspektive ruralnog razvoja: kvalifikovanje, reintegracija i (samo) zapošljavanje" koji sprovodi u partnerstvu sa Njemackom organizacijom za medjunarodnu saradnju (GIZ) uz finansijsku podršku njemačkog federalnog Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ) organizuje radionicu „MALI LANCI VRIJEDNOSTI U TURIZMU: EDUKACIJA, ORGANIZACIJA I PROMOCIJA“

Radionice će se održati u periodu od 11.-12. novembra 2017.godine u Hotelu „Royal Spa“,Srbija. Plan rada pogledajte ovde.

ZAVRŠEN „DAN BUNDEVE“ U SEMBERIJI

U petak 3. novembra 2017. godine, u Ljeljenči kod Bijeljine, održana je uspješna prva privredno-turistička manifestacija „Dan bundeve“. Organizator te manifestacije je firma „Prirodno“, koja se već sedam godina bavi proizvodnjom bundeva na desetak hektara, a od prošle godine bave se i proizvodnjom sokova i hladno cijeđenog ulja i drugih proizvoda. „Uzgajamo bundevu golicu, muskatnu i ukrasnu bundevu, gorku dinju i sunđer bundevu“, kaže Niko Sjerić osnivač firme „Prirodno“. opširnije

„DAN BUNDEVE“ U LJELJENČI KOD BIJELJINE

U Ljeljenči, nedaleko od Bijeljine, će se 3. novembra 2017. godine održati prva jednodnevna privredno-turistička manifestacija „DAN BUNDEVE“, na prostoru preduzeća „PRIRODNO“. Ciljevi ove manifestacije su: promovisanje zdrave i organske hrane; podsticanje poljoprivrednih proizvođača na proizvodnju alternativnih kultura kao mogućnost razvoja ruralnih sredina; saradnja privrednih subjekata iz oblasti proizvodnje, ugostiteljsva i turizma; stvaranje ambijenta za zapošljavanje žena na selu; očuvanje običaja i folklora Semberije; promocija sela kao turistički potencijal Semberije. detaljnije

18. FUTOŠKA KUPUSIJADA I TERRA MADRE FUTOG

U Futogu se 27. i 28. oktobra 2017. godine, održava 18. Kupusijada i Festival Terra Madre. Organizatori Manifestacije, pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, su Udruženje „Futoški kupus“, Mjesna zajednica Futog, Centar „Mladost“ Futog, Srednja Poljoprivredna škola i Osnovne škole u Futogu. Istovremeno se održava i 8. Futoški vašar – Susreti proizvođača tradicionalnih proizvoda: „Terra Madre Futog“.

Napominjemo da je Poljoprivredno gazdinstvo „Radivoj Ćulum“ iz Futoga, član Klastera organske poljoprivrede „Semberijaorgnaic“.

VIŠESTRUKI USPJEH SEMINARA O BEZBJEDNOSTI HRANE I GMO

U prostorijama SPU Univerziteta, klaster organske poljoprivrede „Semberijaorganic“, 20. oktobra 2017. godine, održao je jednodnevni ekspertski seminar o bezbjednosti hrane i o pitanju GMO. Pored izvanrednih predavanja koje su održali dr Simić Milan, zamjenik direktora Centra za ispitivanje namirnica (CIN) iz Beograda i Mr Brenjo Dragan, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH iz Mostara, između ove dvije veoma kompetentne institucije za oblast bezbednosti hrane i GMO, uspostavljena je saradnja.
Prezentaciju sa seminara „Bezbednost hrane“ možete pogledati ovde a prezentaciju „Značaj bezbjednosti hrane i pitanje genetički modifikovanih organizama“ možete pogledati ovde.
Po završetku seminara šest polaznika seminara popunilo je Pristupnice za učlanjivanje u klaster, što će sa zadovoljstvom biti prihvaćeno na prvoj narednoj sjednici Upravnog odbora.

„SEMBERIJAORGANIC“ ORGANIZUJE SEMINAR O BEZBJEDNOSTI HRANE

Klaster organske poljoprivrede „Semberijaorganic“, organizuje jednodnevni besplatni seminar na Slobomir P Univerzitetu 20. oktobra 2017. godine od 11,00 do 13,00 časova pod nazivom „ZNAČAJ BEZBJEDNOSTI HRANE I PITANJE GENETIČKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA. Rukovodičac: Prof. dr Budimir Stakić.
Plan i program seminara možete preuzeti ovde.
Prijave na seminar slati na telefon: 065/360-070 ili na e-mail: zdravahranabn@gmail.com.

ODRŽAN 11. FORUM O ORGANSKOJ PROIZVODNJI U SELENČI

U Selenči, koja se smatra centrom zdrave hrane u Srbiji, je 29.9.2017. godine održan 11. Međunarodni Forum organske proizvodnje uz učešće 68 predstavnika iz deset država: BiH, Kongo Brazovila, Hrvatske, Češke Republike, Francuske, Mađarske, Moldavije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Forum su podržali Vlada AP Vojvodine, Vlada Kraljevinse Švedske i Višegradski fond, a suorganizatori su bili Poljoprivredni univerzitet u Nitri, Evropska preduzetnička mreža u Srbiji i EU Info Point Novi Sad. Na Forumu su se, između ostalog, mogla čuti sledeća zapažanja: jedemo meso puno antibiotika; bio-jaja postaju sve atraktivniji proizvod u EU; Srbiji je prije dvije sedmice uručen sertifikat da može da koristi sredstva iz IPARD Fonda; proizvodnja organske hrane u Hrvatskoj je prošle godine podržana sa 22,0 miliona evra; u prodavnicama EU se nudi oko 1500 organskih proizvoda a kod nas deset puta manje; najprodavaniji organski proizvod u svetu je smrznuta organska pica. Predstavnici Klastera „Semberijaorganic“, koje je predvodio Predsjednik UO prof. dr Budimir Stakić, uručili su promotivni materijal svim učesnicima foruma, a održali su 6 bilateralnih susreta B2B, od kojih je svakako najznačajniji sa predsjednikom COP Selenča, g-dinom J. Gašparovskim.

Više informacija na www.organiccentar.rs

NOVOSTI IZ DRUŠTVA PČELARA „BEOGRAD“

Imajući u vidu da postoji veliko interesovanje pčelara za učlanjivanje u naš Klaster, odlučili smo da uspostavimo saradnju sa Društvom pčelara „Beograd“, kao najvećim pčelarskim društvom u Srbiji, osnovanom 12. novembra 1898. godine. Naša namjera je da koristimo njihova dragocjena iskustva, a posebno znanja njihovih vrsnih predavača, na čelu sa čuvenim prof. dr Zoranom Stanimirovićem.

Pomenuto društvo upisuje sedmu generaciju polaznika škole (kursa) pčelarstva. Teorijska nastava se održava u večernjih časovima (2x45 minuta), jednom sedmično i besplatna je za članove društva. Nastava počinje u oktobru. Po završetku teorijske nastave, na početku pčelarske sezone, prelazi se na praktičnu nastavu. Članovi društva dobijaju besplatno časopis „Beogradski pčelar“.

Međunarodni sajam pčelarstva „Tašmajdan 2017.“, koji se održava pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda, otvara se 4. oktobra 2017. godine u 10,00 časova i traje do nedjelje 8. oktobra.

Više informacija i korisne savjete možete saznati na: www.drustvopcelarabgd.com

PREDSJEDNIK KLASTERA ODRŽAO PREDAVANJE NA SAJMU “INTERAGRO“ U BIJELJINI

Predsjednik Upravnog odbora Klastera organske poljoprivrede „Semberijaorganic“, prof. dr Budimir Stakić, održao je u petak 22. septembra 2017. godine predavanje na sajmu „INTERAGRO 2017“ u Bijeljini. Tema predavanja je bila „Osposobljenost BiH i RS za kontrolu hrane i uloga klastera u sertifikaciji proizvoda za izvoz“. Predavanje je bilo izuzetno dobro posjećeno a dobar broj prisutnih posjetilaca sajma se interesovao za učlanjivanje u klaster.

FORUM ORGANSKE PROIZVODNJE, SELENČA, petak 29.09.2017. godine

Centar za organsku proizvodnju Selenča organizuje tradicionalno jedanaesti Forum organske proizvodnje, koji će se održati 29. septembra 2017. godine, uz podršku Vlade AP Vojvodine, Vlade Kraljevine Švedske i Višegradskog fonda, a u suorgnaizaciji Poljoprivrednog univerziteta u Nitri, Evropske preduzetničke mreže u Srbiji i EU Info Point Novi Sad.
Tema ovogodišnjeg Foruma je „Izazovi i perspektive – kuda ide Srbija“.
Važan segment ovogodišnjeg Foruma su Međunarodni poslovni susreti AgroOrganicB2B koje se organizuje u saradnji sa Organic mrežom i Evropskom preduzetičkom mrežom.
Delegaciju Klastera organske poljoprivrede „Semberijaorganic-a“ Bijeljina, na ovom forumu, predvodiće Predsjednik Upravnog odbora klastera prof. dr Budimir Stakić.

SAJAM ŠLJIVE, VOĆNIH RAKIJA I MEDA U UGLJEVIKU - 1-2.09.2017. godine

Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća – UGRA iz Ugljevika, koja je osnovana prije deset godina, organizuje 1. i 2. septembra 2017. godine na Trgu u centru Ugljevika Sajam šljive, voćnih rakija i meda. Sajam je izložbeno-takmičarskog karaktera. Pored toga, prvog dana sajma planirana su i stručna predavanja, sa početkom u 10,00 časova, o unapređenju poslovanja ovih vrlo značajnih izvoznih proizvoda, koji donose dobar devizni priliv, ali i zapošljavanje lokalnog stanovništva. U okviru tog edukativnog dijela sajamskog programa uvodno izlaganje imaće i Predsjednik Klastera organske poljoprivrede „Semberijaorganic“, prof. dr Budimir Stakić, na temu „Organizovanje proizvodnje i sertifikacije organske hrane“.

SEMINAR O OZNAČAVANJU I KONTROLI GMO-FREE PROIZVODA - 16.08.2017. godine

Slika clankaAgencija za sigurnost hrane BiH održala je u Područnoj privrednoj komori Bijeljina, 16.8.2017. godine seminar o novousvojenim smjernicama za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda u BiH. Standardi za označavanje i kontrolu GMO-free dogovoren je između ministarstava 14 zemalja regiona u okviru Dunav Soja deklaracije, a podržan od strane GIZ projekta „GMO-free kvalitetna soja iz Dunavske regije“. BiH je prva od 14 zemalja članica koja je usvojila standarde u formi smjernica. Seminar je otvorio Doc. dr Anto Gajić Predsjednik Područne PK Bijeljina, a zatim su izlaganja imali Rosmarie Metz, predstavnik Njemačkog udruženja za međunarodnu saradnju-GIZ, sa temom „GMO-free označavanje i kontrola u Evropi“; Dragan Brenjo iz Agencije za sigurnost hrane BiH, sa temom „GMO-free označavanje i kontrola u BiH“ i Mersida Musabegović, iz Organske kontole, sa temom „Proces kontrole i sertifikacije za GMO – free proizvodnju. Seminaru je prisustvovao i uzeo učešće u njegovom radu i Predsjednik Klastera organske poljoprivrede „Semberijaorganic“, prof. dr Budimir Stakić. Članovima Klastera „Semberijaorganic“ biće uručena oba dokumenta – o standardima za obilježavanje hrane bez GMO i o standardima za kontrolu GMO.